Home Telephone
logo
O'Hare & McGovern

Arduthie Gardens

  • 1_aberdeenshire(3).JPG
  • 2_aberdeenshire(1).JPG
  • 3_aberdeenshire(1).JPG
  • 4_aberdeenshire(1).JPG

Project Info

  • Project Category:
    Residential
  • Project Name:
    Arduthie Gardens
  • Client:
    Aberdeenshire Council
  • Location:
    Stonehaven, Aberdeenshire, AB39 2NG, & Wishart Dr, Laurencekirk, Aberdeenshire AB30 1GN, Scotland
  • Architect:
    Aberdeenshire Council

Project Overview

The development comprised of social dwellings incorporating 15 residential dwellings for Aberdeenshire Council.

The work included demolition of the existing buildings and basements which resulted in ground stabilisation being required due to contaminated soil.  The swelling reinforcement of grass crib walls was required due to slopes being in excess of 45%. The works also included achieving Code for Sustainable Homes Level3, use of solar panels and MVHR sustainable technologies.

After carrying out an environmental assessment, we employed rigorous control measures to ensure the Client’s sustainability requirements were delivered.

The development featured apartments, semi-detached and detached homes.

The contemporary design of the houses and apartments are complimented by the use of traditional materials such as timber frames with a blockwork and rendered façade using K-Rend, timber trussed and concrete tiled roof, with timber fascia and soffit, PVC guttering, timber / aluminium windows and timber doors and solar panels.

The upper floors are joisted with tongue and grooved boarding, timber stairs. This development is designed with energy efficiency in mind as all dwellings are A Rated.

The site was surrounded on three sides by occupied dwellings, there was a stream to the rear of the site and on the other side of the stream there was a large grassed area with a footpath around the perimeter leading to another estate. A timber bridge spanned the stream which had to be kept operational during the construction phase.

Due to the fact a water course ran along the rear of the site a protection zone set up to ensure that this was not contaminated during the construction phase. Water was tested throughout the course of the works to ensure that it was clean.

 

The site had to be piled as it was the substrate was of a very poor quality and there was a very high water table as the site ran parallel with a stream to the rear. We had to ensure that during the construction phase that this stream did not become contaminated with silt. An exclusion zone was set up three meters off the stream; silt traps were installed to ensure that no silt entered the local water course. As the ground was very poor extensive works had to be carried out to ensure that the piling platform was suitable to carry the weight of the rig.

Other development works include the provision of services such as drainage, water, electrical supply, gas and street lighting. New access roads, paths, paving and garden areas were constructed. 

Key Features

  • Contaminated soil
  • Piling
  • Restricted, sloping site surrounded on three sides by occupied dwellings
  • Stream opposite site; site a protection zone set up with timber bridge constructed
  • Code for Sustainable Homes Level 3
  • Energy efficent homes; solar panels & MVHR sustainable technologies
  • Sub-structure including ground floor slab
  • Timber frame
  • Trussed/tiled roof
  • New access routes with paths, pavements & garden areas developed 

LOCATION