Home Telephone
logo
O'Hare & McGovern

Market Square

  • 1_market_square(3)
  • 2_market_square(1)
  • 3_market_square(1)
  • 4_market_square(1)

Project Info

  • Project Category:
    Offices
  • Project Name:
    Market Square
  • Client:
    Frank Mc Ardle
  • Location:
    Market Square, Dundalk, Co. Louth, Ireland
  • Architect:
    Douglas Wallace Architects

Project Overview

This project consisted of a four storey office building constructed over a single level car park basement substructure. The formation of the basement walls required a construction technique that utilized secant piles.

The building was constructed in an area with a very high and tidal water table level. The basement was formed by use of permanent driven sheet piling as a permanent shutter to the perimeter, faced with plywood and a specialist damp proofing membrane and sheet drain system. The inner temporary shutter was formed with all necessary reinforcement and concrete. The basement floor slab consisted of a 600mm deep reinforced concrete floor slab complete with the specialist damp proof membrane was formed integrally with the reinforced concrete walling to ensure a monolithic structure and fully lapped and sealed damp proof system. Water entering the basement area was controlled by the use of 2No 6” Pumps operating 24 hours per day and 7 days per week during these operations.

 

The management team involved in this project, were also faced with the challenges of firstly, constructing this building within a confined town centre location, adjacent to two existing older buildings consequently the existing foundations of these properties had to be underpinned in order to accommodate the construction of the market square offices development and secondly, restricted material deliveries between 6-8am and 2-4pm each day. This difficulty was remedied through consultation with the local council and resulted in OHMG renting car parking spaces to allow sufficient manoeuvring space for the unloading of delivery vehicles. This problem came about as a secondary knock on effect emanating from the fact that the build footprint occupied 80% of the entire site.

The building itself consisted of a reinforced concrete structure, curtain walling, structural glazing and render. The facade also incorporated architectural feature polished stone cladding located on columns and beam projections.

At roof level a plant room was located in order to service the building. The roof covering itself was a Sarnafil product, this covered the entire roof and as such demanded particular care and attention whist second fix and commissioning activities were carried out in the plant room, a temporary protective barrier was laid as preventative measures to reduce the risk of puncturing the membrane.

Internally we carried out a full fit out of the office space which comprised raised access flooring suspended ceilings accommodating all IT, telecommunications, power supply cabling, substantial mechanical and electrical works and all joinery and decoration works.

Key Features

  • 4 Storey office building
  • Confined town centre location adjacent to local businesses
  • Single level car park basement substructure
  • Constructed in an area with a very high & tidal water table level
  • Specialist damp proof membrane was formed integrally with the reinforced concrete walling to ensure a monolithic structure & fully sealed damp proof system
  • Existing foundations of adjacent properties had to be underpinned in order to accommodate the construction new development
  • Plant room
  • Full fit out
  • Completed all joinery & decorating
  • M&E installations 

LOCATION